Delfinii- animalele mitologice

13.08.2013 12:07

In Roma si Grecia antica , delfinii erau respectati de catre marinari ca simboluri ai protectiei si calauzirii divine .Se credea ca delfinii ii ajuta pe navigatorii rataciti sa isi gaseasca drumul inapoi catre casa si ca ii salveaza pe marinarii cazuti peste bordul corabiilor , aducandu-I pana la malurile celui mai apropiat tarm.
In Grecia , uciderea unui delfin era o crima comparabila cu omorarea unei fiinte umane , si era pedepsita prin condamnarea la moarte.Intrucat delfinii erau considerati mesageri ai zeilor , ei erau asociati cu fiicele lui Poseidon , Nereidele , zeita dragostei , Aphrodite , eroina Galatea si zeul soarelui , Apollo.Se spunea ca aparitia pe ceruri a constelatiei Delphinus se datora zeului Poseidon , ca un semn de recunostiinta adus de acesta delfinilor care ii gasisera mireasa , Amphitrite.

In Sumeria , delfinii erau legati de Ea-Oannes , zeitatea marii , si uneori de zeita egipteana Isis.
Celtii asociau delfinul cu puterea vindecatoare a apei ; imaginea oamenilor calarind delfini apare , de asemenea , pe unele artefacte celtice.
Unele triburi de aborigeni autralieni pretind ca sunt descendentii directi ai delfinului .

In regiunea bazinului amazonian , indienii nativi au creat o adevarata mitologie in jurul delfinului de fluviu , poreclit Boto.Povestirile relateaza despre delfini luand forma umana si curtand tinerele fete.Delfinii sunt considerati, adesea , ca fiinte purtatoare de nenoroc , intrucat , se crede , ei imbie oamenii sa vina in apa pentru a-I purta apoi in Encante , lumea subacvatica din care nu exista intoarcere.

Delfinul este un simbol important si in heraldica europeana , el fiind o reprezentare a harniciei, mantuirii , caritatii si iubirii.

Afinitatea umanitatii cu delfinul si aprecierea oamenilor fata de acest animal marin extrem de inteligent a determinat popularitatea tatuajelor infatisand delfini.Aceste tatuaje pot avea la origine incercarea unor oameni de a absorbi sau de a atrage asupra lor calitatile , caracterul si simbolismul delfinului.

NYC