Arieșeni - relief unic-Dealul cu melci și Groapa Ruginoasa

04.08.2013 14:57

Dealul cu melci

 

        Rezervația naturală paleontologica Dealul cu Melci este situată în munții Bihor ( pe stânga vaii Arieșului, în Țara Moților, la 15 km vest de Câmpeni și la 10 km nord de comuna Vidra la foarte mica distantă de Cascada Pișoaia) si  este constituită din depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile (mii de melci ramasi din marile calde cretacice acum 15 milioane de ani) pe suprafată de 1ha.

        Aceasta rezervație științifică naturală reprezintă un celebru recif senonian care indica formațiuni neocretacice formate din conglomerate, gresii fosilifere, acoperite cu carbuni și marne. Gasteropodul dominant in stratele de gresii fosilifere este Acteonella cu speciile: gigantea, lamarcki, si conica, insotite de unele specii de lamelibranhiate apartinand genurilor: Modiolus, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glauconia, etc.
 

    Deșii ,datorită valorii sale științifice aceasta zonă restransă din Munții Apuseni, ce reprezintă vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate intr-o mare cu fundul stincos, a fost declarată rezervatie naturală, sunt persoane care nu se sfiesc să își însușească  câteva fosile.

 

 

 

Groapa Ruginoasa

 

     GROAPA RUGINOASA – situată chiar lângă localitatea Arișeni este un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensă ravinare sapată până în creasta culmii care închide spre sud Valea Seaca, cu adâncime de peste 100 m și un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafața ei, un proces de eroziune a scos la zi stratele de coartite, a căror culoare roșie-violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea pare de la mari depărtări  o rana deschisă în trupul muntelui.
    Interesant este faptul ca eroziunea lucrează și astazi foarte activ, săpând progresiv și  mărind rapid dimensiunile la Groapa Ruginoasa. De altfel, urmărind hărțile vechi, se constată ca eroziunea a avansat  cu o viteza extraordinară, acum 80 de ani locul nefiind marcat decat printr-o vaiugă foarte mică.
    Astăzi Groapa Ruginoasă, cu aspectul său fantastic care sugereaza un colț din Canionul Colorado și este un adevărat laborator morfologic.

Sondaj

Vă place site-ul nostru?

Da (27)
53%

Nu (24)
47%

Total voturi: 51