Lacul de acumulare Oasa

26.06.2017 00:47

NNYsSituat la  granita judetelor Alba si Sibiu, in lantul Muntilor Sureanu, la o altitudine de 1225 m, lacul de acumulare Oasa – un petec de albastru in marea verde a coniferelor - este cel mai impozant dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul raului Sebes. Marimea sa este impresionanta, intinzandu-se pe o suprafata de 460 ha si cu o lungime de aproximativ 6 km. Lacul Oasa se afla pe traseul Transalpinei DN67C,  chiar la punctul de intersectie cu drumul ce duce inspre Varfu lui Patru si Varfu Sureanu. Lacul Oasa primeste apele Raului Cugir si apele de pe versantii Vaii Frumoasei pentru alimentarea salbei de centrale hidroelectrice de pe Valea Raului Sebes. Importanta lui este cruciala si se imbina perfect cu imaginea impresionanta , pitoreasca a apei. Imi place lacul Oasa in fiecare anotimp, imi place albul ghetii si al zapezii ce se intinde in pelicula groasa iarna,  imi place albastrul anotimpului insorit, dar mai ales ador bogatia de culori oferita de lunile de toamna. La marginea lacului, traversat de Transalpina s-a dezvoltat in ultimul timp, un mic popas. Fiecara masina care tranziteaza zona face o oprire mai scurta sau mai lunga, pentru a a admira privelistea cu adevarat spectaculoasa. In partea stanga e haul, care se casca de la o inaltime de peste 90 metri, in dreapta e intinderea cu aspect de satin albastru-verzui a lacului in care se oglindesc brazii. Imaginea pare a fi a unui  goblen extrem de reusit. .

Barajul e o construcţie impresionantă şi cine ştie când se va mai naşte din mâinile constructorilor o astfel de bijuterie… Pentru ridicarea debitului a fost captat şi râul Ciban, iar atunci când s-a decis ridicarea barajului a fost ales acest tip de construcție deoarece balastul din zonă prezenta un procent ridicat de mică, devenind impropriu lacul-oasa01pentru a fi folosit la prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit. La un an după ce s-a inaugurat Barajul Oașa a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorifică potențialul energetic al apei din Lacul Oașa. Cu ajutorul Stației de pompare Gâlceag, acumularea de la Oașa primește apele râului Cugirul Mare, stăvilite de barajul de la Canciu. Râul Valea Frumoasei aduce în Lacul Oașa afluenții săi – Tărtărău, Curpătu, Sălanele, Smida și Valea Mare.

Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute atât pe jos, cât şi cu maşina. Pe malul drept – Oaşa Mare – zărim Transalpina, sau Drumul Regelui, iar cel stâng poartă numele de Oaşa Mică; de aici se vede cel mai înalt pisc al Munţilor Şureanu – Vârful lui Pătru, care ajunge la o înălţime de 2.130 de metri. Turiştii sunt atraşi de frumuseţea zonei, de drumeţii, dar şi de pescuit – cei mai căutaţi peşti sunt păstrăvul, cleanul şi crăietele. Aproape de Barajul Oaşa se află Mănăstirea Oaşa, o oază de linişte şi viaţă duhovnicească. Peisajul din vecinătatea Lacului Oaşa este impresionant în orice anotimp. E fermecător albastrul apei vara, deopotrivă ne încântă albul zăpezii ce-l acoperă iarna şi nu putem să nu remarcăm bogăţia de culori a naturii la venirea toamnei.

Daca veti incerca deliciile si adrenalina Transalpinei, nu ezitati sa faceti un mic popas la Barajul Oasa, privelistea este fara egal.SURSA https://ziarulunirea.ro

 

NYKY