Emblema Constantei a fost salvata

19.08.2014 12:04

cazino160689700-1406097867.jpg

S-au strâns banii necesari lucrărilor pentru stoparea degradării clădirii istorice. Evenimentul cultural programat pentru luna august, amânat pentru anul viitor 

Cazinoul din Constanţa mai are o şansă să-şi recapete strălucirea de odinioară. I-a dat această speranţă echipa Calup, care a reuşit, în campania CaziNou, să strângă banii necesari igienizării şi reparării clădirii pentru a stopa, pentru moment, degradarea sa.

Proiectul, menit să replaseze Cazinoul din Constanţa pe harta culturală a României, a demarat la începutul verii şi, deşi iniţial nu se strânsese toată suma propusă (10.000 de euro), o donaţie de ultim moment din străinătate a schimbat în mod neaşteptat cursul evenimentelor. Este vorba despre 4.750 de euro, sumă care a dus chiar la depăşirea pragului de 10.000 de euro. 

Cu toate acestea, evenimentul cultural programat a fi găzduit de Cazinou între 1 şi 10 august nu va avea loc, deoarece nu s-au strâns şi fondurile necesare pentru concretizarea acestuia. 

„Prin urmare, s-a hotărât implementarea primei faze a proiectului, igienizarea şi stoparea degradării clădirii, anul acesta şi amânarea programului cultural pentru anul viitor, cu condiţia semnării unui nou acord cu Primăria Constanţei. Echipa de proiect consideră că, într-un an de zile, va avea timp suficient pentru strângerea unei sume substanţiale, prin care să se concretizeze deschiderea Cazinoului către publicul larg, pentru zece zile de evenimente culturale”, explică Oana Rus, coordonator de proiecte în cadrul echipei Calup. 

Acord cu Primăria Constanţa Potrivit Oanei Rus, săptămâna aceasta, se semnează acordul de amânare a evenimentului cu Primăria Constanţa şi se încep demersurile pentru desfăşurarea lucrărilor. Acestea se vor concentra pe conservarea clădirii pe perioada iernii şi vor conţine reparaţii ale acoperişului pentru stoparea infiltraţiilor, deratizarea şi scoaterea porumbeilor din clădire, înlăturarea geamurilor sparte, închiderea golurilor şi îndepărtarea deşeurilor inerte şi menajere. Lucrările vor fi începute cât de curând, printr-un proces bine documentat, astfel încât publicul va fi ţinut la curent cu progresele proiectului. 

Cel mai mare proiect de regenerare urbană Calup este un grup de regenerare urbană iniţiat de un grup de tineri activi în industriile creative din Bucureşti. Grupul reactivează spaţii în impas din patrimoniul construit, prin organizarea de evenimente culturale adaptate istoriei şi personalităţii fiecărui imobil în parte. Fiecare intervenţie Calup funcţionează şi ca o platformă pentru artişti şi designeri, susţinând scena culturală autohtonă. Deja au fost încheiate patru asemenea demersuri în clădiri de valoare arhitecturală din Bucureşti. Cazinoul din Constanţa este prima intervenţie în afara Capitalei şi de cea mai mare amploare de până acum. 

sursa https://www.cugetliber.ro/stiri-constanta-focus-perla-litoralului-salvata-225299