Boboteaza și Botezul cailor

06.01.2015 16:13

 

 

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

 

După slujirea de către preot a sfințiri apei, caii sunt botezați de către acesta cu aghiazma mare.

Botezul cailor este  tradiţie străveche în Dobrogea de Bobotează . Acest obicei popular se mai numește aici și ,,Îmburatul cailor ” sau ,,Alergatul cailor”. După ce caii sunt botezati de către preot cu aghiazma mare, sunt încalecați fără sa de către flăcăi sau sunt lăsați  liberi să alerge pe câmp. Prin ropotul cailor se consideră că sunt alungate spiritele rele care s-au ascuns în pământ în timpul trecerii de la un an la altul.

Botezul cailor este un obicei perpetuat an de an, cu mare fast,la Mihail Kogălniceanu jud Constanta. Comunitatea din aceasta localitatate păstrează din strămoși aceasta minunată tradiţie românească .

 

An de an oamenii profită de acest obicei pentru a-şi scoate exemplarele, unele de rasă, altele nu, şi de a le etala frumuseţea, dar şi viteza.

   

Dupa botez caii participă la diferite concusuri hipice frumuseţea cailor, viteză, frumuseţea atelajelor şi a harnaşamentului. Se  acordă premii pentru fiecare probă, dar şi premii speciale şi de excelenţă celor care au făcut o pasiune din grija acordată cailor

 Cea ce se intampla aici, avea loc in fiecare sat din România de sute de ani. Pentru a avea animale frumoase,recolte bogate si pentru a le merge bine tot anul , dupa ce sfintea apa preotul boteza si animalele .

 

Botezul cailor mai se pastrează  și în alte zone din țară cum ar fi la Slobozia, Brăila, Slătioara- Olt,Bailești- Dolj Galbinași –Tabarași -Buzău  și în Ialomița.

  

Potrivit uneia alte tradiţii, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

NYC